Recensioner

Maj -2021

”Den dolda sanningen är verkligen en spännande bok som jag tycker väldigt mycket om! Jag tycker om att boken är spännande och att det händer mycket. Det blir aldrig långtråkigt och det är inte för många saker som händer, utan lagom. Jag tycker även om att det är lite mysterier som måste lösas och att det är just skoltidningens redaktion som uppmärksammar alla mysterier. Det känns som att skoltidningarna håller på att dö ut, och denna bok kanske kan få någon att vilja starta en skoltidning.
Jag tycker verkligen om Fäldts berättarteknik. Det är något som jag verkligen gillar med boken, språket.
Jag får lite LasseMaja vibbar, fast denna bok är något bättre till och med!
Jag läser gärna mer om Tellusskolan i framtiden!
Stort tack till författaren för recensionsexet!”

 

Mars -2021

 • ”Bästa bandet” av Emma Fäldt är en oerhört välskriven bok för mellanåldern som fängslar från första sidan. En trovärdig berättelse där musik och vänskap är i centrum och som väcker mängder av igenkänning. En bladvändare som engagerar och berör. Rekommenderas varmt!”

 ”Direkt dras vi in i handlingen. Berättelsen har bra driv och rappa dialoger. Här utelämnas inget – rivalitet, nätmobbning, missförstånd och                gruppdynamik är bara en del som berörs. Allt känns igen från skolans värld där starka känslor styr, men det är just det jag gillar! Uppriktigheten som gör boken äkta, tidlös och ärlig. Och trots alla utmaningar andas boken positivitet och glädje och lösningen finns just i den goda gruppen där lyhördhet, empati och ärlighet måste finnas för att gruppen ska fungera. Jag inser under läsningen att jag saknat en bok som tar ungdomars musikintresse och målbild på allvar. En bok som lyfter de estetiska ämnenas fantastiska funktion, intressen och erfarenheter som vi är många som delar och känner igen. Författaren har en lång rad böcker bakom sig och det märks. Det är välskrivet utifrån barnens perspektiv och speglar barnens vardag väldigt trovärdigt. Boken är mogen och aktuell och fungerar för både killar och tjejer, antagligen även på högstadiet.”

Agnetas ABC (Agneta Norrgård Augustambassadör 2020, boktipsare i P4

 

 • ”Den dolda sanningen är verkligen en spännande bok som jag tycker väldigt mycket om! Jag tycker om att boken är spännande och att det händer mycket. Det blir aldrig långtråkigt och det är inte för många saker som händer, utan lagom. Jag tycker även om att det är lite mysterier som måste lösas och att det är just skoltidningens redaktion som uppmärksammar alla mysterier. Det känns som att skoltidningarna håller på att dö ut, och denna bok kanske kan få någon att vilja starta en skoltidning.
  Jag tycker verkligen om Fäldts berättarteknik. Det är något som jag verkligen gillar med boken, språket.
  Jag får lite LasseMaja vibbar, fast denna bok är något bättre till och med!
  Jag läser gärna mer om Tellusskolan i framtiden! ”

Emma Johansson, Omnible

 

Januari – 2021

”en spännande bok som tar upp många viktiga ämnen. Jag tror att många 9-12 åringar kommer att sluka den!”

”Boken innehåller också mycket igenkänning då boken inte bara handlar om musiktävlingen. I handlingen får Emma Fäldt med många intressanta och viktiga ämnen som kärlek, vänskap, mobbning, svartsjuka och konflikter. Det finns med andra ord mycket att diskutera om kring denna bok om man läser den i en skolklass till exempel. 
Dessutom tycker jag att karaktärerna i boken känns väldigt verkliga och intressanta. De har både positiva och negativa sidor och gör fel ibland vilket både kan vara irriterande och befriande att läsa om. Relationerna mellan karaktärerna känns trovärdiga och de är enkla att relatera till. ”

Agnes bokblogg 

November – 2020

”Den här boken har allt.
⁣ ”⁣Händelserikt, lättläst och tänkvärt. Nostalgisk läsupplevelse för mig, och det givna valet för fjärdeklassaren. ” Tusen sidor
”En bladvändare som tar upp musik och estetiska uttryck i ett relevant socialt sammanhang.”

Tidningen Musikläraren

 

Oktober – 2020

Flera recensioner av Bästa bandet:

 • Jennies boklista ger den 4 av 5 och skriver att den är ”Fin, underhållande och välskriven!”

 

 • Fantastiska_bocker ger den 3 av 5. ”Det som stör mig som vuxen läsare är språket inte känns som det passar till elever i 4an, 10åriga ungdomar. Skulle nog passa lite mer om karaktärerna gick på högstadiet. Det drar ner helhetsbetyget till 3/5 men är inte säkert att målgruppen, ungdomar i 9 till 12 år tänker som mig.”

(Lite roligt för Bästa bandet fick för-recensioner (manusstadiet) av barn i mellanstadieåldern på en skola i Malmö och då lät det bland annat så här: ”Språket var precis som vi brukar prata, det var bra att det fanns svordomar– fast vi svär nog mer än dom gjorde i boken.)

 

 • ”Jag gillar boken. Den är lättläst och fartfylld. Det är drama, bråk, kärleksbekymmer, skador och spänning. Mitt liv som 10-åring var mycket enklare. ? Jag tror verkligen att denna bok kommer att passa min dotter. Hon är väldigt nyfiken på den och kommer nog att börja läsa direkt nu när den hamnar i hennes bokhylla.” Saras bokhyllor

 

 • ”Bästa bandet är en fartfylld berättelse där mycket kretsar kring musiken men som ändå rymmer så mycket mer, så som vänskap och dramatik. Det är en bok att känna igen sig i. Texten är enkel och lämpar sig väl på mellanstadiet.”   https://www.villa-freja.se/ 

 

 • ”Som läsare kommer man direkt in i handlingen och det är igenkänning från mellanstadiet. Sammanfattningsvis är Bästa bandet en enkel och fin skildring av upp- och nergångar i vänskap”  BTJ-häfte 21

September – 2020

bif (biblioteket i fokus) recenserar Tellusskolan. Den dolda sanningen i senaste numret.

Mars-2020

Biblanbloggen (Nybro bibliotek) har recenserat Tellusskolan-Den dolda sanningen

Tellusskolan: den dolda sanningen av Emma Fäldt är en riktigt spännande och mystisk bok med lagom långa kapitel och man får lära sig en hel del om arkitektur på köpet.”


Januari-2020
En notis i tidskriften Arkitekten från i somras (nummer 6, 2019) där det tipsas om ”för alla åldrar i sommar” och där är Tellusskolan. Den dolda sanningen med. Kolla här.


December- 2019
Arkitekturpedagogen boktipsar om Tellusskolan. Den dolda sanningen på www.arkitekturpedagogen.se samt på twitter och facebook.
”Julklappstips. En underhållande och rolig bok för barn i 10-12-årsåldern av Emma Fäldt. När Alicia och Noah ska skriva om Tellusskolans 100-årsjubileum upptäcker de att hemligheter gömmer sig bakom skolans pampiga fasad. Vi får följa deras äventyrliga upptäcktsfärd och hur de löser mysterierna. Arkitekturen är i fokus av handlingen och de träffar stadsarkitekten och andra personer. Verkligheten ser lite annorlunda ut men det här är ju en saga…” Suzanne de Laval (Arkitekturpedagogen)


November – 2019
”Dottern älskade den här! Hon vill ha en fortsättning så hon får läsa mer om Alicia och Noah. Jag gillade verkligen också boken. Den känns lite ensam i sitt slag och det är roligt!
Det är en väldigt spännande bok som passar mycket bra att läsa med en åttaåring trots att huvudpersonerna är betydligt äldre. Det handlar mycket om relationer över åldersgränser. En del vuxna lyssnar verkligen på barnen medan andra inte gör det. Relationerna på skolan och med andra vuxna utanför hemmet är i fokus.”
Saras bokhyllor recenserar Tellusskolan. Den dolda sanningen. Läs hela här


November-2019
Bokbloggaren Agnes Lindholm boktipsar i Radio P4 Sörmland om Tellusskolan.Den dolda sanningen.
Anna Tizianna-På viktigt uppdrag i New York får fint omdöme av enboktillkaffet på Instagram


Oktober – 2019

BTJ ger ”Tellusskolan. Den dolda sanningen” 4 av 5 i betyg och skriver bland annat så här:
”Boken är unik eftersom den handlar om så vitt skilda ämnen som vänskap, utsatthet, att ha en sjuk förälder, grävande journalistik och arkitekturhistoria. Författaren Emma Fäldt varvar spänning, historia, mystik och traditionellt detektivarbete, samtidigt presenteras trevliga, trovärdiga karaktärer som känns levande. Både Alicias och Noahs hemmiljö berörs, vilket också ger boken ett extra lager av vardagsrealism.
Den dolda sanningen är skriven med ett starkt driv, har lagom långa kapitel och ett tonsäkert språk.”
Carola Forslund

Recensionen publiceras i sin helhet i BTJ-häfte 23.


Oktober-2019

Tellusskolan. Den dolda sanningen.

”Emma Fäldt gör ett fantastiskt jobb på att ta fram det bästa i en barndeckare”
”varenda mellanstadieelev skulle älska att läsa om detta enastående detektivarbete”
”Boken har också små aspekter som handlar om fördomar och hur man lätt dömer folk på utsidan utan att faktiskt ha någon aning om hur personen är på insidan. I boken tycker jag författaren tar upp det på ett snyggt sätt och gör så att karaktärerna tänker om och utvecklas i sig själva. Detta och mycket mer från boken tycker jag inspirerar läsaren till att bli en bättre person och hur man behandlar andra.”
Läs hela recensionen i Skoltidningen ”Strandaren”. Recensent Alice Ågren

 


September 2019

Tellusskolan – Den dolda sanningen
”Det är en spännande bok som är lätt att läsa. Man vill bara fortsätta. Det händer en massa konstiga saker i skolan. Klockan går alltid fem minuter försent, det börjar plötsligt brinna, varför förstörde någon ritningarna över skolan? Snart blir det jullov. De måste vara som detektiver.
Av mig får boken ***** av fem.”
Gustavs bokhylla


Juli 2019

”Tellusskolan: Den dolda sanningen är en spännande bok med ett lite ovanligare tema som jag uppskattar. Boken har fina ingredienser som t.ex. spänning, mystik, historia, vänskap och arkitektur.”
Karin Askerin

Tellusskolan – Den dolda sanningen

”En spännande kapitelbok som inspirerar till att gräva där man står.”
@barnboksprat

https://www.barnboksprat.se/2019/06/18/tellusskolan-den-dolda-sanningen/

Juni 2019


Recension från Jennies boklista om Tellusskolan – Den dolda sanningen ”Spännande, rolig & fängslande!” Betyg 4 av 5.

Juni 2019


Tellusskolan – Den dolda sanningen

”Tellusskolan – Den dolda sanningen” är en bok jag verkligen tycker att ni ska läsa i sommar! Ett boktips till alla från 9 år och uppåt!”

Agnes på Agnes bokblogg

Maj 2019 


”En äventyrlig ”pusseldeckare” med fokus på historia och arkitektur. Betyg 3 av 5 stjärnor.

Agneta Norrgård

Maj 2019


Fönsterplats 14 A

” … vilken underbar pärla det här är! Själva boken är kort, 106 sidor (med fina illustrationer) men den rymmer så mycket; sorg, kärlek och att våga ta chansen. Man får sig en och annan tankeställare när man läser.”
Bettans boktips (@bettansboktips)
November 2018


Fönsterplats 14 A

”En mysig kortroman om hur ett oväntat möte kan betyda allt!”
”En perfekt bok att koppla av med.”
Mellsageek (@mellsageek)

Oktober 2018


Fönsterplats 14 A
”Trevlig lättläst kortroman med fina illustrationer”
Hanneles bokparadis

September 2018


Fönsterplats 14 A

Agneta Norrgårdlitteraturkritiker på bland annat Svt Gokväll och radio P4  skriver:

”..en  alldeles utmärkt läspärla” och ”En finstämd berättelse som jag rekommenderar som gåva till dig själv eller till en vän.
Den får 4 av 5 stjärnor från henne.

Agneta Norrgård september 2018


Gå härifrån

GRIPANDE, FÄNGSLANDE & STARK

Jennies Boklista, augusti 2017


Gå härifrån

I dessa #metoo tider är det här en tidsenlig bok om opassande uppmärksamhet av gamla gubbar till alltför unga kvinnor. Och om hur unga kvinnor utsätts för oönskad uppmärksamhet från flera håll och om de sexuella kränkningar många kvinnor får utstå. Speciellt då de är i en sårbar ålder och utan någon stöttande och stark vuxen i sina liv.
Gå härifrån är en roman för unga vuxna om att bli självständig, samtidigt som man längtar efter en samhörighet. Om att hitta sin egen väg och sin egen grej och att våga leva som man själv vill utan att påverkas av andras gömda agendor och önskemål. Och om hur känslig man kan vara för yttre påverkan i den åldern.
Jag tycker den är tänkeväckande och tar upp ett ämne som är relevant och viktigt.
Bina´s Books, februari 2018


Gå härifrån

Jag har fått äran att läsa och recensera ”Gå härifrån” av Emma Fäldt, en ungdomsroman som ligger helt rätt i tiden. Jag hoppas att min framtida dotter läser denna bok om 20 år och att hon då inte alls känner igen sig i huvudkaraktären Noras liv, men till ett sånt samhälle kommer vi endast om vi går ihop och kämpar tillsammans.
”Jag undrade om hon hade haft någon kille. Om hon var orörd. Hon såg oskuldsfull ut men på samma gång fanns det något medvetet i de där blå ögonen. Hennes rörelser var sexiga. Den slanka unga kroppen rörde sig smidigt. Hon hade en del kvinnliga former, men brösten var små.”
Gå härifrån sätter fingret på oacceptabla beteenden som varje ung kvinna lever med dagligen. Män som anser sig ha rätten att behandla kvinnor som de själva behagar. Unga kvinnor som står ut med oönskade beteenden. Kvinnor mellan 16–24 år löper en betydligt större risk att utsättas för sexuella brott, därför är denna bok otroligt viktig då den gör oss uppmärksamma på kräkningar som är ständigt återkommande i en ung kvinnas liv.
17-åriga Nora är på väg till sin pappa i Italien för att komma bort från ett destruktivt förhållande och en tillvaro där hon inte känner sig hemma. Igenkänningsfaktorn från mina tonårs år är hög, längtan efter att få komma bort men för att sedan inse att det inte var det en sökte. Ungdomskärlek, sökandet efter en identitet och framförallt sökande efter att hitta ”sin plats” i världen.
Jag hoppas att Gå härifrån ska bidra till att fler förstår vilket enormt problem vi har med sexuella trakasserier i vårt samhälle. Dessutom tror jag att många unga tjejer kan känna en styrka i att läsa om Nora och därmed inse att de inte är ensamma om att leva under ett patriarkalt förtryck samt att det inte är deras fel. Det är samhället som är fel och det är de strukturella problemen i samhället som vi ska ändra på, inte dig som kvinna.
Emma Fäldt har tidigare gett ut flertalet barnböcker. Detta är hennes första ungdomsroman. Jag hoppas på många fler.

Gabriella Ohlzon
Ordförande och grundare Me Too Sweden