Recensioner

Agneta Norrgård,  litteraturkritiker på bland annat Svt Gokväll och radio P4 har recenserat Fönsterplats 14 A. Hon skriver bland annat att det är en ”alldeles utmärkt läspärla” och ”En finstämd berättelse som jag rekommenderar som gåva till dig själv eller till en vän.” Den får 4 av 5 stjärnor från henne.

Agneta Norrgård september 2018

 

GRIPANDE, FÄNGSLANDE & STARK

Jennies Boklista, augusti 2017

I dessa #metoo tider är det här en tidsenlig bok om opassande uppmärksamhet av gamla gubbar till alltför unga kvinnor. Och om hur unga kvinnor utsätts för oönskad uppmärksamhet från flera håll och om de sexuella kränkningar många kvinnor får utstå. Speciellt då de är i en sårbar ålder och utan någon stöttande och stark vuxen i sina liv.
Gå härifrån är en roman för unga vuxna om att bli självständig, samtidigt som man längtar efter en samhörighet. Om att hitta sin egen väg och sin egen grej och att våga leva som man själv vill utan att påverkas av andras gömda agendor och önskemål. Och om hur känslig man kan vara för yttre påverkan i den åldern.
Jag tycker den är tänkeväckande och tar upp ett ämne som är relevant och viktigt.
Bina´s Books, februari 2018

Jag har fått äran att läsa och recensera ”Gå härifrån” av Emma Fäldt, en ungdomsroman som ligger helt rätt i tiden. Jag hoppas att min framtida dotter läser denna bok om 20 år och att hon då inte alls känner igen sig i huvudkaraktären Noras liv, men till ett sånt samhälle kommer vi endast om vi går ihop och kämpar tillsammans.
”Jag undrade om hon hade haft någon kille. Om hon var orörd. Hon såg oskuldsfull ut men på samma gång fanns det något medvetet i de där blå ögonen. Hennes rörelser var sexiga. Den slanka unga kroppen rörde sig smidigt. Hon hade en del kvinnliga former, men brösten var små.”
Gå härifrån sätter fingret på oacceptabla beteenden som varje ung kvinna lever med dagligen. Män som anser sig ha rätten att behandla kvinnor som de själva behagar. Unga kvinnor som står ut med oönskade beteenden. Kvinnor mellan 16–24 år löper en betydligt större risk att utsättas för sexuella brott, därför är denna bok otroligt viktig då den gör oss uppmärksamma på kräkningar som är ständigt återkommande i en ung kvinnas liv.
17-åriga Nora är på väg till sin pappa i Italien för att komma bort från ett destruktivt förhållande och en tillvaro där hon inte känner sig hemma. Igenkänningsfaktorn från mina tonårs år är hög, längtan efter att få komma bort men för att sedan inse att det inte var det en sökte. Ungdomskärlek, sökandet efter en identitet och framförallt sökande efter att hitta ”sin plats” i världen.
Jag hoppas att Gå härifrån ska bidra till att fler förstår vilket enormt problem vi har med sexuella trakasserier i vårt samhälle. Dessutom tror jag att många unga tjejer kan känna en styrka i att läsa om Nora och därmed inse att de inte är ensamma om att leva under ett patriarkalt förtryck samt att det inte är deras fel. Det är samhället som är fel och det är de strukturella problemen i samhället som vi ska ändra på, inte dig som kvinna.
Emma Fäldt har tidigare gett ut flertalet barnböcker. Detta är hennes första ungdomsroman. Jag hoppas på många fler.

Gabriella Ohlzon
Ordförande och grundare Me Too Sweden